Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Video of the day

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KKM sahkan `paracetamol syrup' ada alkohol

CELAH GELEGAR
KKM sahkan `paracetamol syrup' ada alkohol

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan produk paracetamol syrup 120 miligram/5 mililiter mengandungi alkohol, seperti yang tersebar dalam media sosial, baru-baru ini. 

Berdasarkan spesifikasi kementerian, produk yang dikeluarkan syarikat Royce Pharma Sdn Bhd itu tidak seharusnya mengandungi alkohol, bagaimanapun kandungan alkohol pada produk berkenaan berada pada had yang dibenarkan dan tiada isu keselamatan dilaporkan. 

Justeru, Pengarah Kanan Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan, Datuk Eisah A Rahman, berkata orang ramai tidak perlu bimbang untuk menggunakan produk berkenaan kerana produk itu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) serta mematuhi keperluan kualiti, keselamatan dan keberkesanan. 

Beliau bagaimanapun berkata, kementerian sudah mengarahkan syarikat pembekal ubat itu supaya menarik produk berkenaan kerana tidak mematuhi syarat pelabelan. 

"Syarikat berkenaan tidak menyatakan kandungan alkohol label dan sisip bungkusan sekali gus melanggar syarat pendaftaran," katanya menerusi kenyataan kepada BH Online, di sini, hari ini.

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.