AMIE'S LITTLE KITCHEN
Asam Pedas Lagi.... Asam Pedas Daging Rusa Pulak!
Minggu lepas Encik Suami bawa pulang dua kg daging rusa. Amie masak kurma... Alhamdulillah anak-anak pun ikut sama melicinkannya! Sorry aaahhh... tak sempat kongsi resepi di sini.. maklumlah, bila dah menjelang senja susah sikit nak ambil gambar sebab kita buka photographer profesional...kita masih amatur, main tangkap-tangkap jew. Tak pandai nak main-main dengan segala butang kamera dan lampu-lampu...ahaks!
Sambung cerita tentang daging rusa tadi tu....
Kita taklah masak dua kg tu semua sebab kita bukan keturunan maging...ha ha hahhh! Kita maserba. Hari ini kita masak asam pedaslah pulak sebab ternampak ada urat-urat dan lemak terlekat pada daging rusa (sewaktu bersihkan daging rusa minggu lepas). Kira macam adalah daging tetel sikit.Sedap tu renih lama-lama dalam kuah asam pedas! Tapi kita tak bubuh daun kesum atau bunga kantan. Kalau nak tengok resepi asam pedas rusa yang lepas bolehlah klik DI SINI. Dulu kita masak dengan umbut kelapa, tapi kali ini masak togel jew... bubuh serai dengan daun limau purut!
600 gram daging rusa - potong ikut citaras
5 helai daun limau purut - buang uratnya
2 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur
4 cawan air
4 sudu besar cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Bahan kisar:
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia
2 cm kunyit
2 cm belacan
1 sudu kecil lada putih
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama serai hingga terbit minyak.
2. Masukkan serai, dua helai daun limau purut serta daging rusa dan gaul mesra dengan bahan tumisan sehingga daging berubah warna.
3. Tambahkan air dan masukkan asam gelugur. Biarkan mendidih.
4. Setelah kuah agak pekat, dan daging rusa telah empuk, perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Akhir sekali masukkan lebihan tiga helai daun limau purut. Kacau beberapa kali sehingga daun limau purut berubah warna.6. Padamkan api dapur.
0 comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.