Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Video of the day

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[LULUSKAN SOSMA DI PARLIMEN] Tan Sri Muhyiddin Jawab kepada Menteri dan Penyokong Pre-Paid Najib

CELAH GELEGAR
[LULUSKAN SOSMA DI PARLIMEN] Tan Sri Muhyiddin Jawab kepada Menteri dan Penyokong Pre-Paid Najib

Saya telah membaca beberapa kenyataan yang dibuat oleh segelintir pihak yang mendakwa bahawa saya telah membantah SOSMA dalam kenyataan bersama yang dikeluarkan pada 12 Oktober 2015 dan ini kononnya adalah bercanggah dengan pendirian saya menyokong SOSMA semasa di dalam kabinet dan ketika Rang Undang-Undang SOSMA dibentangkan di Parlimen. 

Pendirian saya tidak pernah berubah. Saya menyokong SOSMA untuk menangani kesalahan-kesalahan keselamatan yang menggugat keamanan dan ketenteraman awam. 

Yang saya tidak bersetuju ialah penyalahgunaan SOSMA yang bercanggah dengan tujuan asal akta ini digubal sepertimana yang berlaku dalam kes penahanan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan Matthias Chang.

Tindakan mereka membuat laporan mengenai dakwaan salah laku 1MDB kepada pihak-pihak berkuasa di dalam dan luar negara tidaklah boleh dikatakan sebagai satu tindakan sabotaj di bawah Seksyen 124L Kanun Keseksaan, iaitu satu kesalahan keselamatan yang membolehkan penggunaan SOSMA. 

Bukankah mereka sekadar melaksanakan tanggungjawab sebagai warganegara yang prihatin? 

Pendirian saya ini adalah selari dengan jaminan kerajaan ketika Akta ini digubal bahawa ianya tidak akan disalah gunakan untuk tujan-tujuan lain, terutamanya yang bermotifkan politik termasuk mendiamkan pengkritik dan menyekat kebebasan rakyat untuk bersuara dan memberikan pandangan. 

Jaminan ini adalah selaras dengan langkah transformasi politik yang diambil oleh kerajaan. 

Adakah 1MDB terlalu kebal sehinggakan pihak yang mengkritik dan membuat laporan terhadapnya didakwa di mahkamah? 

Seorang yang berfikiran waras pastinya akan bertanya siapakah yang sebenarnya mensabotaj sistem perbankan dan perkhidmatan kewangan negara? 

Orang yang membuat laporan kepada pihak berkuasa supaya menyiasat dakwaan salah laku 1MDB atau orang yang mengakibatkan berbillion ringgit wang rakyat dalam 1MDB lesap? 

Apakah pemimpin UMNO harus berdiam diri dalam hal ini dan bersekongkol dengan para petualang?

Janganlah dibiarkan jiwa perjuangan yang mengalir dalam darah setiap pejuang UMNO dibeli dengan harga yang murah. 

Adalah menjadi tanggungjawab setiap pejuang UMNO untuk bangkit menentang penyelewengan dan perompakan harta negara oleh pihak-pihak tertentu. Barulah UMNO akan disegani dan dihormati oleh rakyat seluruhnya dan diberkati perjuangannya oleh Allah s.w.t.

YB Tan Sri Muhyiddin Hj Mohd Yassin

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.