Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Video of the day

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARTIKEL TUN TERBARU: SABOTAJ (BM), Najib Sepatutnya DIDAKWA keran Sabotaj Sistem kewangan dan Perbankan Malaysia

CELAH GELEGAR
ARTIKEL TUN TERBARU: SABOTAJ (BM), Najib Sepatutnya DIDAKWA keran Sabotaj Sistem kewangan dan Perbankan Malaysia

1. Saya keliru dengan kenyataan Peguam Negara bahawa Dato Seri Khairuddin dan Matthias Chang sedang didakwa kerana sabotaj sistem perbankan dan kewangan negara.

2. Saya menganggap bahawa laporan mereka kepada pihak berkuasa polis di UK, Switzerland dan Hong Kong, di mana urus niaga itu berlaku, adalah asas kepada caj-caj sabotaj yang jika disabitkan kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 15 tahun.

3. Tetapi penerbitan oleh akhbar asing mengenai tipu helah dalam pelaburan oleh 1MDB keluar lebih lama sebelum Khairuddin melaporkannya. Laporan-laporan berita ini bukan laporan sambil lewa tetapi penerangan yang sangat terperinci mengenai apa dan siapa yang terlibat. Mereka melaporkan apa yang sudah diketahui umum di seluruh dunia.

4. Kenapa laporan-laporan akhbar ini tidak disangkal dengan memuaskan oleh 1MDB atau MOF sedangkan tanggapan yang telah terujud mengenai pendakwaan penyalahgunaan sistem kewangan dan perbankan Malaysia boleh akhirnya mengakibatkan kehilangan keyakinan terhadap kesihatan politik dan ekonomi Malaysia dan kewangannya?

5. Jika sekiranya tidak wujud 1MDB dan tiada RM42 bilion yang dipinjam, akhbar tidak akan melaporkan dan tidak akan ada laporan-laporan polis. Tidakkah laporan-laporan akhbar itu dianggap sebagai sabotaj?

6. 1MDB boleh menjual tanah yang dibeli dengan harga RM60 kaki persegi daripada Kerajaan pada kadar 5000% atas harga pembelian dan membayar balik pinjaman. Tetapi pada hakikat seandainya 1MDB tidak dicipta, jumlah besar wang yang dipinjam itu tidak akan lesap. Untuk ini 1MDB dan mereka yang bertanggungjawab masih perlu didakwa kerana penyalahgunaan sistem perbankan dan kewangan, tidak terkecuali juga pembayaran balik pinjaman. Pencipta 1MDB dan pengurus-pengurusnya adalah mereka yang mensabotaj negara ini, yang sebelum ini mempunyai rekod yang baik bagi pengurusan kewangan dan sistem perbankan yang kukuh. Mereka adalah orang-orang yang patut didakwa di mahkamah kerana sabotaj sistem kewangan dan perbankan Malaysia. Oleh sebab Najiblah yang mencipta 1MDB, meminjam RM42 bilion, melabur wang itu dan menghilangkannya, Najib juga sepatutnya didakwa kerana sabotaj.

7. Atau sebagai alternatif semua orang, dari awal penubuhan 1MDB hingga pinjamannya, pemberita-pemberita akhbar dan laporan kepada polis, semuanya harus didakwa kerana sabotaj sistem kewangan dan perbankan Malaysia.

http://chedet.cc/?p=1904

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.