Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Video of the day

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

[BUMIPUTERA DIPINGGIRKAN] Sultan Perak: Pribumi merintih, bumi dipijak milik orang

CELAH GELEGAR
[BUMIPUTERA DIPINGGIRKAN] Sultan Perak: Pribumi merintih, bumi dipijak milik orang

Sultan Perak Sultan Nazrin Shah hari ini menegur tindakan pemaju hartanah yang dilihat dan dianggap lebih berminat membina rumah yang mahal untuk mengaut keuntungan besar.
Baginda bertitah istilah rumah 'mampu lihat' dan bukan 'mampu milik' semakin disuarakan oleh rakyat berpendapatan rendah lebih-lebih lagi dalam kalangan orang Melayu dan bumiputera.
"Rumah-rumah yang siap dibina dijual pada harga di luar kemampuan majoriti penduduk tempatan.
"Pemaju kelihatan lebih berminat membangunkan rumah dengan harga mahal untuk dijual kepada bukan warganegara dan aktif melakukan promosi jualan dalam kalangan hartawan di luar negara," titah baginda pada pengisytiharan Daerah Muallim di Tanjong Malim.
Pemilikan hartanah bumiputera masih ketinggalan berbanding bukan bumiputera pada tahun lalu dengan nisbah transaksi pembelian sebanyak 39.5 peratus, manakala bukan bumiputera ialah 53.4 peratus dan baki 7.1 peratus ialah daripada syarikat.  - Utusan 6 April 2015

Daerah Muallim merupakan daerah pentadbiran baharu yang ke-11 di Perak.
Sultan Nazrin bertitah isu perumahan merupakan satu isu penting yang wajib diberi perhatian sama ada oleh kerajaan atau pemaju.
Titah baginda negara wajib berhati-hati serta meletakkan kepentingan jangka panjang untuk mengelak penjajahan melalui instrumen pemilikan hartanah.
"...dan pada akhirnya pribumi merintih sendiri kerana bumi dipijak milik orang.
"Kepentingan perniagaan tidak seharusnya sampai ke peringkat mengakibatkan warga kehilangan hak di buminya sendiri, berakhir dengan menerima nasib ayam kelaparan di kepuk - itik kehausan di air, disebabkan perbuatan dagang lalu ditanakkan," titah baginda.
- Bernama
r

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.