Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Video of the day

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ayam Panggang ala Kenny Rogers Untuk Abang Farid

AMIE'S LITTLE KITCHEN
Ayam Panggang ala Kenny Rogers Untuk Abang Farid
Untuk Abang Farid,
Esok abang akan kembali ke kampus.
Sepanjang cuti 5 minggu Mommy tak dapat penuhi tanggungjawab sediakan makan minum abang merangkap sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam.
Alasannya.... alasan lapuk itu... sibuk (yang sebenarnya tak berapa nak bijak urus masa).
Masalahnya... kalau Mommy masak lauk ikan atau daging, Abang tak mahu makan! Abang nak makan ayam saja. Kalau makan pun sekadar untuk tampung perut abang yang kosong atau sebab lapar.
Abang,
Duduk jauh dari Mommy dan Baba kenalah jaga pemakanan abang. Mommy selalu pesan pelbagaikan pengambilan makanan. Jangan hanya makan nasi dengan ayam saja. Abang juga tak suka makan sayur. Apalagi kalau terjumpa hirisan bawang dalam masakan... memang abang benci betul! Hmmm... barangkali tersindir kot... masa Mommy mengandungkan abang, Mommy langsung tak boleh lihat bawang apalagi terhidu bau bawang... terus muntah!
Pagi tadi, sebaik sahaja tamat kursus di sekolah, Mommy terus pecut ke pasar Sri Perdana cari ayam segar. Mommy tahu abang suka sangat makan ayam panggang. Biarlah blog Mommy kali ini hanya paparkan menu ayam panggang... sebab itu sahajalah menu yang abang suka. 

Khas untuk abang Farid, Mommy buat Ayam Panggang ala Kenny Rogers. Kita nikmati bersama-sama dengan Baba, adik Fuad, adik Fairuz dan adik Firdaus. Ini sahajalah yang mampu Mommy buat untuk abang.


Tahukah abang bahawa Ayam Panggang ala Kenny Rogers ini Mommy pinjam resepi ciptaan penyanyi dan penulis lagu country iaitu Kenny Rogers bersama Jerry Seinfeld. Kita pernah mencuba resepi ini bersama-sama sempena hari ibu hampir tiga tahun yang lalu DI SINI dan DI SINI.

Abang Farid,
Abang tak suka makan sayur dan memang tidak menyentuh sayur untuk seimbangkan diat abang! Tapi abang makan coleslow! Abang makan bawang mentah!Padahal ketika makan jemput-jemput jagung, kalau terjumpa cebisan bawang, abang akan buang! Dalam coleslow itu Mommy bubuh bawang tau. Abang makan sayur kobis dan lobak merah! Peli bukan? Coleslow kobis abang makan tapi sayur abang tak pernah sentuh! 
Petang tadi Abang Farid berselera sangat makan ayam panggang tu.... bila Mommy tanya nak bahagian mana... Abang cepat-cepat minta bahagian dada! Mommy rasa sangat gembira... lihat abang makan sayur kobis tu! Tapi... esok petang abang sudah di Kuala Lumpur!

Wokey...
Layan perasaan sebentar. Kita tukar siaran pulak... kembali ke tajuk asal, resepi Ayam Panggang ala Kenny Rogers. Sebelum ini Amie gunakan resepi rakan-rakan blogger tapi kali ini Amie ambil dari SINI : Kenny Rogers Roasted Chicken. Resepinya sangat mudah. Tak banyak bahan yang digunakan untuk memerapa. Cuma waktu perapan tu kenalah lama sikit...macam kita perap sate tu...ahaks!

1 whole chicken1/2 cup rock salt2 tablespoons calamansi juice (Key Lime juice is a good substitute)1/4 cup soy sauce1/4 cup corn oil2 tablespoons chili ketchup2 teaspoons well-pounded garlic1/2 teaspoon pepper mill grind black pepper1/4 teaspoon mustard
Directions: Rub the chicken with rock salt. Rinse and pat dry. Place the chicken in a bowl.Add the rest of the ingredients and let stand in the refrigerator for at least 8 – 24 hours. Cook slowly, basting with the remaining marinade from time to time. If you don’t have a chicken rotisserie, it’s actually worth getting one. The electric ones don’t cost that much – and the result is healthy and downright delicious. However, you can certainly still cook ‘er up proud in the oven! Either way, you’re going to get the best old timey Country Cooking can provide.
Terjemahannya ikut pemahaman kita lebih kurang beginilah:
1 ekor ayam1/2 cawan garam batu - Amie gunakan garam kasar2 sudu besar jus limau kasturi - kalau tidak ada gunakan limau nipis1/2 cawan kicap - Amie gunakan kicap lemak manis1/4 minyak jagung2 sudu besar sos cili2 sudu kecil bawang putih tumbuk1/4 sudu kecil mustard - Amie tak bubuh sebab tak ada1/2 sudu kecil lada hitam - tumbuk
Cara memasak:
Gosok ayam dengan garam batu. Bilas dan lap sehingga kering. Letakkan ayam di dalam mangkuk.Tambah dengan bahan-bahan lain dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 8-24 jam - Amie perap 3 jam saja.Semasa memanggang, basting dengan baki bahan perapan dari semasa ke semasa.
Basting ialah proses menyiram bahan panggangan dengan cairan lemak yang dikeluarkan semasa proses memanggang. Oleh kerana tidak banyak lemak yang dikeluarkan  semasa memanggang, Amie tambahkan sos kicap, sos cili, minyak jagung dan lada hitam tumbuk dalam mangkuk kecil. Amie gunakan suhu tinggi iaitu 250'C pada 45 minit pertama dan kemudian 180'C pada 15 minit terakhir. Hasilnya walaupun ayam nampak garing di luar tetapi di dalamnya tetap lembab, lembut dan berjus!

Ayam Panggang ala Kenny Rogers ini Amie hidangkan dengan kentang goreng, coleslow dan sos lada hitam. Kentang goreng tu tak ada resepi... cuma goreng saja. Di pertengahan jalan semasa menggoreng, tambahkan satu sudu besar air yang telah dilarutkan dengan 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam. Itu kerja Abang farid.. dia tolong gorengkan.

Untuk resepi coleslow dan sos lada hitam tu bolehlah tengok DI SINI. Macam resepi yang terbaru, selepas bahan sos lada hitam mendidih dan memekat, Amie kisar supaya dapat tekstur yang cantik halus dan mulus! Tapi kali ini ada penambahan sikit.... Amie tambahkan perahan jus limau kasturi dalam sos lada hitam.... walllaaaa...enak banget kok!

Abang Farid,
Selamat belajar sayang.
Mommy minta maaf sekali lagi... sebab banyak permintaan Abang Farid nak makan itu dan ini tidak tertunai terutamanya Sherperd's Pie itu! Apa pun Mommy doakan Abang Farid terus sukses dalam pelajaran. Sayang Mommy... jangan lupa dapatkan tidur dan rehat yang cukup. Jaga pemakanan... tak mahu makan sayur, banyakkanlah makan buah-buahan. 

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.