Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Video of the day

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Raih RM1,000 sehari hasil jual air kelapa

CELAH GELEGAR - Mencari Kebenaran Yang Sebenar
Raih RM1,000 sehari hasil jual air kelapa

Seorang peniaga air kelapa muda di Baling mampu memperoleh pendapatan RM1,000 sehari sepanjang tempoh cuaca panas ini.
Ibrahim Ismail, 45, yang telah menjual air kelapa sejak 10 tahun lalu berkata permintaan terhadap air kelapa meningkat setiap hari termasuk air kelapa pandan.


"Kalau sebelum ini saya boleh jual sebanyak 100 biji sehari, tetapi disebabkan cuaca kering dan panas sekarang, saya dapat jual 300 biji sehari dengan harga sebiji RM3.50 hingga RM4," katanya ketika ditemui Bernama.
Ibrahim yang menetap di Taman Kota Jaya berkata beliau memperoleh bekalan kelapa dari Perak, yang dihantar dua minggu sekali.
"Setakat ini saya tidak menghadapi masalah mendapatkan bekalan berikutan permintaan air kelapa yang meningkat kerana kelapa yang dihantar melebihi 2,000 biji seminggu berbanding sebelum ini sebanyak 1,000 biji," katanya.
Ibrahim yang berniaga bersama isterinya Mahani Abdullah, 52, dan anaknya Normira Sharmiza, 23, turut menghasilkan jeli kelapa untuk dipasarkan di sekitar Baling.
Albert Lim Aik Cheng, 50, yang merupakan antara pelanggan tetap Ibrahim memberitahu beliau turut terkesan dengan fenomena panas ketika ini, dan memberitahu air kelapa menjadi pilihannya untuk minum empat kali seminggu.
"Lagi baik kalau minum air kelapa muda, kita tidak tambah air gula atau ais, untuk mendapatkan kesegaran bagi memastikan kita sentiasa segar melakukan aktiviti harian," katanya.
- Bernama
Dr Zubaidi Hj Ahmad

MINUM AIR KELAPA

KETIKA musim panas sekarang yang berpunca daripada fenomena El Nino, seelok-eloknya minum air yang banyak bagi mengelak badan kita mengalami masalah kekurangan air. Salah satu caranya adalah dengan meminum air kelapa muda.

Dalam pada itu, air kelapa muda yang diminum mampu dijadikan penawar racun, meredakan cirit-birit, mengubati demam panas, melawaskan buang air kecil dan air besar. Terdapat juga dakwaan air kelapa muda yang dicampur dengan beberapa bahan lain mampu mengubati penyakit batu karang.

Air kelapa muda juga boleh diminum dengan ditambah perahan air limau nipis bagi menghilangkan keletihan. Minuman itu boleh dicampur dengan ais supaya terasa lebih segar.
Meminum air kelapa muda turut mampu mengubati jangkitan cacing pada anak-anak dengan menambah sedikit jus asam limau dan satu sudu minyak zaitun. Minumlah tiga kali sehari.

Air buah kelapa hijau jika dibandingkan dengan kelapa jenis lain mengandungi banyak tanin atau bahan antiracun yang paling tinggi. Komposisi kandungan kimia lain yang terdapat dalam air kelapa ialah asid askorbik atau vitamin C, protein, asid lemak Omega 3, karbon terhidrat dan kalsium.

Mineral yang terkandung dalam air kelapa ialah zat besi, fosforus dan gula yang terdiri dari glukosa, fruktosa serta sukrosa.

Minyak kelapa yang disapu pada gigi atau gusi yang sakit mampu mengurangkan kesakitan begitu juga dengan kulit bermasalah. Bahan itu juga akan menjadikan rambut subur, hitam dan berkilat.

Isi buah kelapa pula mempunyai banyak khasiat. Isi buah kelapa yang sudah tua mengandung kalori yang tinggi sebanyak 359 kal per 100 gram, kelapa setengah tua sebanyak 180 kal per 100 gram dan kelapa muda mengandung 68 kal per 100 gram.


DR. NORZAIDI ZAKARIA
Biro Media Pertubuhan Doktor-Doktor Islam Malaysia (Perdim)

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.