Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Video of the day

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tom Yam Daging & Ayam Yang Sangat Sedap!

AMIE'S LITTLE KITCHEN
Tom Yam Daging & Ayam Yang Sangat Sedap!
Sesekali cuba kita sediakan tom yam menggunakan perencah asli buatan sendiri. Tentu ada kelainan dari segi rasaya. Kali ini Amie tidak gunakan sebarang bahan dari laut, sebaliknya Amie gunakan daging dan ayam. Apa yang penting di sini ialah tentang keenakan rasa kuahnya hasil perencah asli yang digunakan itu.
Cukup lengkap, cukup rasa!

Mula-mula kita sediakan dahulu bahan perencahnya.
Bahan-bahan pes tom yam:
7 biji bawang merah
3 biji cili merah
7 biji cili kering
2 batang serai
2 cm lengkuas
1 sudu besar udang kering
2 cm belacan bakar
3 helai daun purut - buang urat belakangnya
garam dan gula secukupnya
1 sudu besar pati asam jawa - bancuh dengan 3/4 cawan air
 2 sudu besar minyak

Cara:
1.  Kisar kesemua bahan di atas kecuali garam, gula, pati asam jawa dan minyak.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
3. Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
4. Biarkan perencah masak sehingga menjadi pes.

Bahan untuk sup tom yam:
1/2 kg ayam - potong ikut citarasa
300 gram daging - hiris nipis
3 sudu besar pes tom yam
4 biji tomato masak ranum - dikisar
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 batang lobak merah - kupas kulit dan potong bulat
3 ulas bawang putih - diketuk
3 batang serai - diketuk
2 cm lengkuas - diketuk
12 biji cili padi - diketuk
1 sudu besar sos ikan
5 helai daun limau purut
1 pokok ketumbar - hiris
3 biji limau nipis - ambil jusnya
1.5 liter air 
Tambahan: hirisan sayur kegemaran seperti brokoli, putik jagung, bunga kobis, tomato dan sebagainya.

Cara:
1. Jerang air di dalam periuk. 
2. Masukkan hirisan daging bersama ayam. Masak hingga mendidih.
3. Tambahkan pes tom yam, serai, lengkuas, cili padi, bawang besar dan lobak merah.
4. Setelah daging empuk, masukkan segala sayur pilihan, daun limau purut, sos ikan dan juga jus limau nipis.
5. Sekiranya suka pedas dan masam, tambahkan cili padi dan jus limau nipis lagi.
6. Padamkan api dapur.
7. Taburkan hirisan daun ketumbar ketika menghidang.
8. Enak dinikmati ketika masih panas!
 

Amie suka hirup tom yam waktu tengahari! Panas... pedas! Peluh pun mengalir .... sihat!

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.