Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Video of the day

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saya tak percaya kalau niat Zeti bersara kalau bukan kerana tekanan politik

.
Saya tak percaya kalau niat Zeti bersara kalau bukan kerana tekanan politik

HANYA TAFSIR 

Gabenur Bank Negara Zati Aktar Aziz tidak mahu mengheret institusi kewangan yang dijaganya dalam kancah politik walaupun rakyat memerlukan penjelasan secara telus daripada pihaknya berhubung dengan beberapa status kewaangan yang diragui termasuk transaksi kewangan ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri Mohd Najib Razak.

Mengenai kemasukan wang dana RM2.6 billion ke dalam akaun Najib secara logik dan perundangan kewangan (bank), Zeti mesti mengetahuinya, dan beliau arif apakah kemasukan itu halal atau pun tidak mengikut prosuder kewangan dan bentuk-bentuk tindakan yang boleh dikenakan di bawah Akta Bank.

Begitu juga dengan status kewangan 1MDB yang dikatakan telah dipungut balik dan ia disimpan dalam bank di Singapura yang menjadi kontroversi. Zeti sebagai Gabenur perlu menjawab kerana tindakan 1MDB itu telah menjatuhkan imejnya sebagai Babenur bank pusat itu. Apabila syarikat kerajaan lebih menyakini untuk simpan wang dengan jumlah begitu banuyak di Singapura bukan dalam bank milik negara ia memalukan Gabenur Bank Negara.


Bedasarkan perkara itu sudah cukup untuk Zeti Aktar menjawab dan menjelaskan kedudukanya tanpa mempedulikan reputasi orang lain. Tetapi, tidak begitu dengan Zeti. Beliau tidak sedia untuk mengaitkan Bank Negara dengan mana-mana politik berkepentingan. Kalau beliau menjelas dengan benar, pasti ia memberi persepsi lain rakyat kepada Najib terutamanya hatta menyebabkan kedudukan Najib makin goyah dan makin membusuk.

Begitu juga dengan pengakuan Muhyiddin Yassin yang bekas TPM yang baru dipecat itu, katanya dia mendapat penjelasan daripada Zeti mengenai perkara itu, tetapi dinafikan oleh Zeti penuh diplomasi dengan memberi tahu dia tidak pernah bebrincang dengan Muhyiddin mengenai perkara itu apa lagi membawa apa-apa dokumen. Zeti menjelaskan akan etikanya sebagai seorang Gabenur dijaga seutuhnya. Begitulah sikap seorang yang berintegriti tinggi.

Zeti juga dalam menyelamatkan dirinya dan reputasi Bank Negara mengakui tidak ditekan oleh mana-mana pihak untuk bersara April ini. Katanya misinya di bank pusat itu sudah selesai? Kekanyataan ini meragukan dan seolah ia satu kenyataan tidak ikhlas, apakah masalah 1MDB itu sudah selesai dengan tuntasnya sedangkan ia masih dipertikai hingga kini. Sebelum ini wujud percanngahan kenyataannya tentang itu itu di antara beliau dengan Peguam Negara. Peguam Negara secara terang menolak analisa atau kenyataan Bank Negara.

Justeru saya tidak percaya dan rakyat juga tidak percaya kalau persaraan, atau keengganan beliau menyambung setahun lagi kontrak sebagai Bank Negara bukan kerana tidak ditekan oleh politik. Saya yakin Zeti enggan berbolot dengan politik dan tidak aman baginya kalau Bank Negara sudah dipengaruhi kuasa politik.

Adalah sayang kalau Zeti mengambil keputusan itu sanggup meninggalkan Bank Negara kerana tekanan politik dalam keadaan negara dan rakyat memerlukan seorang gabenur yang didikasi seperti beliau yang telah berjaya berjaya meletakkan Bank Negara dan mencapai banyak kecemerlangan bertaraf dunia bagi bank pusat itu. Secara peribadi Zeti sendiri mencapai beberapa pengikhtirafan dunia.

Berdasarkan kepada isu yang mengaitkan Bank Negara tadi, Zeti sangat bersikap profesionalisme, adil dan tidak suka dia dijadikan alat oleh mana-mana kepentiungan politik. Kenyataan dia bahawa dia tidak ditekan itu, adalah satu jawaban yang penuh diplomasi.

Ini saya dasarkan apa yang berlaku kepada ayahnya Prof Diraja Ungku Aziz Ungku Abdul Hamid. Saya masih ingat apa dialami oleh bapaknya Ungku Aziz yang ketika itu memimpin Koperasi Kebangsaan Malaysia Berhad (Angkasa). Satu tahu kedudukan Ungku Aziz hendak dicabar oleh salah seorang pemimpin koperasi itu. Ungku Aziz memanggil sidang akhbar menyatakan dia mahu mempertahankan kedudukannya itu. Saya hadir buat pertama kali dalam sidang akhbarnya.

Saya memberi sokongan kepada keputusannya itu agar terus memimpin Angkasa.

Disebabkan yang hendak menentangnya ahli politik maka gerakan menekan Pak Ungku secara politik dilakukan. Calon yang hendak menentangnya buat gerakan dan kempen ala-ala Umno atur makan malam dan sebagainya. Perlawanan dan semangat sudah melencung dari budaya koperasi.

Menyedari itu Pak Ungku menarik balik hasratnya untuk mempertahankan jawatan itu. Alasannya tidak payah saya sebut di sini. Fahamlah sendiri. Pak Ungku seorang ahlul albab yang memnetingkan soal integriti, keadilan dan berfikir serta bertindak penuh rasional.

Saya mengira kenapa Zeti enggan disambung kontraknya, dan membuat pernyataan dia tidak ditekan oleh politik (konon), ialah kerana tidak mahu menerima senario yang pernah diterima oleh bapaknya. Keputusan dan pernyatan Zeti adalah baik baginya walaupun rakyat sedikit terkilan. Mungkin juga dia dinasihat oleh bapaknya agar jangan terbabit dengan political game yang cuba mencemarkan Bank Negara. [wm.kl.8:28 pm 23/03/16]

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.